
11 pentru PALATUL COTROCENI. Candidații trebuie să respecte o serie de reguli odată cu debutul campaniei electorale din această noapte.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe oficial vineri, 4 aprilie, la ora 00:00, și se va încheia cu o zi înaintea primului tur al alegerilor, pe 3 mai, ora 07:00. Cei 11 candidați la Președinția României trebuie să respecte o serie de reguli, odată cu startul campaniei.
CINE SUNT CEI 11 CANDIDAȚI?
E vorba de: Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare Nicușor Dan, candidat independent Elena Lasconi, candidata partidului USR George Simion, candidatul partidului AUR Victor Ponta, candidat independent Daniel Funeriu, candidat independent Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR John-Ion Banu-Muscel, candidat independent Calendarul alegerilor Printre candidați se numără actuali și foști lideri de partid, foști membri ai Guvernului, primarul Capitalei și candidați care au participat și la scrutinul din noiembrie 2024. În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor (22 martie) se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot. Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Central a fost 15 martie.
Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare
Crin Antonescu, desemnat candidat comun al coaliției de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR și grupului minorităților, este considerat unul dintre favoriții pentru a intra în turul doi. Fostul lider liberal, care recent și-a dat demisia din partid, are o carieră politică marcată de suișuri și coborâșuri. Antonescu a ocupat funcția de președinte interimar al României în momentul suspendării din 2012 a lui Traian Băsescu și a candidat la alegerile prezidențiale în 2009, fiind susținut de personalități importante ale societății civile, precum Doina Cornea, surorile lui Corneliu Coposu și istoricii Lucian Boia și Neagu Djuvara.
Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, și-a anunțat candidatura la președinție, deși abia a început al doilea mandat la primărie. El și-a motivat decizia afirmând că „bucureștenii nu pot trăi bine, dacă România nu o duce bine”. Candidatura sa este însoțită de mai multe controverse, inclusiv relația cu fostul său coordonator de campanie, Matei Păun, cunoscut pentru pozițiile pro-Putin și legăturile cu companii din Rusia și Belarus. Mandatele sale la Primăria Capitalei au fost marcate de critici legate de problemele cu încălzirea și apa caldă în București, precum și de situația din Piața Unirii. De asemenea, a fost contestat pentru închiderea Drumului Vadul Moldovei, care a afectat accesul a peste 6.000 de locuitori din zona Băneasa.
Elena Lasconi, candidata USR, și-a depus din nou candidatura, în ciuda faptului că unii membri ai partidului îl susțin pe Nicușor Dan. La alegerile din noiembrie 2024, Lasconi s-a clasat pe locul doi, obținând 1.772.500 de voturi (19,17%).
George Simion a intrat în cursă după ce Călin Georgescu a fost respins de CCR. Candidatura sa face parte dintr-o strategie a mișcării suveraniste, care include și depunerea candidaturii Anamariei Gavrilă, șefa Partidului Oamenilor Tineri (POT), care ulterior s-a retras. Simion, care nu poate intra în Ucraina și Republica Moldova, s-a clasat pe locul patru la scrutinul precedent, cu 13,86% din voturi.
Victor Ponta, candidat independent. Ponta, fost premier și președinte PSD, candidează ca independent, deși a fost recent exclus din PSD pentru această decizie. El se bucură de sprijinul neoficial al unor membri PSD și este considerat unul dintre candidații suveraniști. Ponta a demisionat din funcția de premier în 2015, după tragedia de la Colectiv, și a fost exclus din PSD în 2017, fondând apoi Pro România. A revenit în PSD în 2024, obținând un nou mandat de deputat.
Daniel Funeriu, candidat independent . Daniel Funeriu, fost ministru al educației, candidează la alegerile prezidențiale din 2025. El a promis un buget record pentru apărare și reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru băieți. Funeriu și-a exprimat dorința de a ajunge în turul doi alături de Nicușor Dan.
Cristian Terheș, candidatul partidului PNCR . Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român, a contestat rezultatele alegerilor din noiembrie 2024, acuzând fraude și încălcări ale regulilor. La scrutinul precedent, a obținut 1,04% din voturi.
Lavinia Șandru, candidata partidului PUSL . Lavinia Șandru, fostă apropiată a lui Traian Băsescu, candidează din partea PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu. Ea a trecut prin mai multe formațiuni politice după ce a fost îndepărtată din PD în 2005.
Silviu Predoiu, candidatul partidului PLAN . Predoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe, candidează din partea Partidului Liga Acțiunii Naționale. Într-un interviu recent, el a făcut declarații controversate despre regimul comunist din România.
Sebastian Constantin Popescu, candidatul partidului PNR . Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, s-a confruntat cu probleme legate de semnăturile depuse și de informațiile din declarația de avere. În ciuda sesizărilor către organele de cercetare penală, candidatura sa a fost admisă.
John-Ion Banu-Muscel, candidat independent . Este fondatorul Ligii Româno-Americane din Florida. Și-a depus candidatura, dar BEC a sesizat organele de urmărire penală cu privire la listele de semnături depuse, observând „elemente de similitudine între scrisul de mână al susținătorilor și semnăturile acestora”.
Calendarul alegerilor Campania electorală se anunță intensă, cu o diversitate de candidați și platforme politice. Campania electorala va începe cu 30 de zile înaintea datei alegerilor, respectiv la 4 aprilie 2025. Pe 3 mai 2025, ora 7:00, este sfârșitul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025. Primul scrutin al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc pe data de 4 mai, iar turul al doilea tur al alegerilor va avea loc pe data de 18 mai 2025. În diaspora, perioada de votare va începe pe data de 2 mai 2025, cu 2 zile înainte de începerea primului scrutin din România, iar pentru al doilea tur, perioada de votare din diaspora va începe la data de 16 mai 2025.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Topan Alexandru
18.04.2025Verificarea și informarea ...curățarea se face la ieșire din sezonul rece pentru că hornaru nu o să facă față solicitărilor !
la articolul Trei incendii generate de coșurile de fum la sfârșit de săptămână, lichidate de pompierii sălăjeni
Istefan Annamaria
15.04.2025Cardul endered cand va fii incarcata Jud.Mures loc. Reghin pe numele de Pentek Szilard-Peter ?
la articolul Peste 84.000 de carduri educaționale au fost alimentate azi cu 500 lei. Mamele singure vor primi 2000 de lei
Dan Doghi
09.04.2025O poza mai veche nu ati gasit? Ceva din neolitic, poate? Slab jurnalism...
la articolul Trafic deviat pe ruta Cluj-Napoca - Florești pentru construcția pasajului suprateran de la Centura Metropolitană
Maria Dobre
08.04.2025Ana Guțu, mai bine ați consulta DEX-ul limbii române cu privire la cuvântul BIBLIOGRAFIE, măcar așa, pentru cultura dvs. De fapt, cum e senatorul, așa-s și „avocații” dumnealui...
la articolul Cine este senatorul de Sălaj care are doar 8 clase și două dosare penale?
COMENTARII