
AJVPS Sălaj a pus tunurile la propriu pe 'Ciuma Neagră'. Creșterea numărului de cormorani pe lacurile și râurile sălăjene reprezintă un pericol uriaș pentru piscicultură
Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Sălaj atrage public atenția și a transmis o serie de petiții autorităților cu scopul de a obține legalizarea vânătorii cormoranilor și, implicit, reducerea populației acestei specii de păsări.
Realitatea din teren spune că, din cauza păsărilor denumite „ciuma neagră”, scade drastic populația de pește din lacurile și râurile sălăjene, dar afectează și vegetația și solul. Pentru că numărul cormoranilor din Sălaj crește mai ales în sezonul rece, AJVPS Sălaj încearcă, timp de o săptămână, să alunge cormoranii de pe Lacul Vârșolț cu tunuri de gaz.
„Încercăm o săptămână cu tunul pe gaz să alungăm cormoranii!!! Vedem ce rezultate vom avea…. Dacă… da, vom achiziționa câteva bucăți și vom încerca să alungăm 'ciuma neagră' de pe Vârsolț”, a anunțat Veronica Ispas, președintele Asociației sălăjene.
Șefa AJVPS Sălaj și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la numărul mare de cormorani de pe Someș și lacurile de acumulare din Sălaj, acolo unde AJVPS populează cu pește, iar cormoranii se hrănesc în voie și decimează populația de pește.
Însă legislația din România, prin Legea nr. 407/2006 privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic, stabilește regimul vânătorii în România și protecția speciilor de faună sălbatică. Potrivit actului normativ, cormoranul mare este listat ca specie strict protejată și nu poate fi vânat fără derogări. Derogările pentru vânătoarea de cormorani pot fi aprobate doar dacă sunt respectate prevederile Directivei Păsări.
Cormoranii sunt mari consumatori de pește, un singur individ putând mânca între 400-600 g de pește pe zi. Soluția propusă este vânătoarea controlată poate ajuta la reducerea presiunii asupra pisciculturii și la menținerea unui echilibru economic pentru comunitățile locale.
Totuși, populațiile mari de cormorani pot perturba echilibrul ecosistemelor acvatice, deoarece consumă în exces pești de dimensiuni mici și medii, care joacă un rol crucial în lanțul trofic. În plus, cormoranii afectează și alte specii de păsări, prin competiția pentru locuri de cuibărit sau hrănire.
Vânătoarea haotică poate duce însă la perturbări în lanțul trofic al ecosistemelor. Cormoranii joacă un rol ecologic important în menținerea sănătății populațiilor de pești, eliminând indivizii slabi sau bolnavi. Coloniile mari de cormorani pot distruge vegetația locală. Excrementele lor bogate în acid uric pot afecta negativ solul și vegetația din jurul locurilor de cuibărit. Acest lucru duce la degradarea zonelor de biodiversitate ridicată.
„Ca urmare, sperăm ca petițiile noastre bine argumentate să fie luate în seamă și să ne fie permisă vânătoarea la cormorani într-o anumită limită și perioadă”, a conchis Veronica Ispas.
Detalii suplimentare aici: graiulsalajului.ro
Foto: Graiul Sălajului

CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Eori
14.07.2025Lumea Trebuie Să Știe Că Se Poate Folosii Orice Ce Fel De Router Ce Se Găsește În Magazine, La Cablu De Fibră Optică De Internet, Dar Necesită Adaptor De Fibră Optică - RJ45, Spre Exemplu: https://www.google.ro/search?q=Adaptor+RJ45+Fibr%C4%83+Optic%C4%83&sca_esv=e1...
la articolul Dejean agresat fizic de doi cetățeni moldoveni într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca
Eori
21.06.2025Germania Este O Țară De Căcat, Și A Fost Oprită Între Anii 1940 - 1945, Pentru Că" Germanii Au Vrut Să Fie Doar Ei Ca Nație, Pe Toată Planeta Pământ [ Terra ]. Germanii Au Făcut Numai Rău La Oameni Și Copii Nevinovați, Între Anii 1940 - 1945, Spre Ex...
la articolul Cel puțin 20 de răniți în Germania, după ce o mașină a intrat în oameni, la târgul de Crăciun din Magdeburg
ianc treian
13.06.2025Topan Alexandru
18.04.2025Verificarea și informarea ...curățarea se face la ieșire din sezonul rece pentru că hornaru nu o să facă față solicitărilor !
la articolul Trei incendii generate de coșurile de fum la sfârșit de săptămână, lichidate de pompierii sălăjeni
COMENTARII