
Prima întâlnire dintre Ciolacu, Bolojan și Kelemen după „autosuspendarea” candidatului Crin Antonescu. Decizii despre alegeri și bugetul pe 2025
Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și un reprezentant al Minorităților din Parlament se vor întâlni miercuri, de la ora 17:00, la guvern, pentru prima dată după prima criză în care a intrat noua coaliție de guvernare – autosuspendarea lui Crin Antonescu din postura de candidat al PSD-PNL-UDMR-Minorități la prezidențiale.
Întâlnirea de miercuri va avea trei principale puncte, conform News.ro: lămurirea situației privind candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, stabilirea clară a datelor pentru primul și al doilea tur al alegerilor prezidențiale și bugetul pe anul 2025.
PSD-PNL-UDMR și Minoritățile trebuie să stabilească ce fac mai departe cu candidatura „suspendată” a lui Crin Antonescu
Prima criză a noii coaliții de guvernare a debutat sâmbătă, 4 ianuarie, după ce Crin Antonescu, candidatul pentru prezidențiale anunțat de PSD-PNL-UDMR-Minorități a spus că își „suspendă” candidatura.
După acest anunț, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor i-au dat dreptate lui Crin Antonescu. Bolojan a spus că, din punctul de vedere al PNL, Antonescu este în continuare candidatul coaliției, în ciuda nemulțumirilor verbalizate de fostul președinte al liberalilor.
Din partea PSD, de cealaltă parte, au venit informații conform cărora candidatura lui Crin Antonescu din partea coaliției nu este bătută în cuie. Eurodeputatul și liderul PSD Vasile Dâncu a spus că Antonescu a fost mai degrabă un „candidat de rezervă”. Preşedintele PSD Alba Iulia, deputatul Voicu Vuşcan, a avut o opinie și mai nuanțată și a spus că „în final, PSD va susţine doar un candidat PSD sau cu trecut social-democrat”.
Pe de altă parte, voci din PSD au transmis pentru Hotnews că social-democrații nu au discutat mai deloc în perioada sărbătorilor despre alegeri și candidat. „S-a nimerit și perioada destul de complicată, când să se facă ședințe, când să se ia decizii în interiorul partidului, am avut și 2 CPN-uri pe zi, nu s-a pronunțat numele lui în ședință, a fost puțin o surpriză, când după întâlnirea de la Cotroceni s-a ieșit cu această variantă. Nu știu dacă Crin Antonescu este soluția salvatoare. Are și el pe de-o parte dreptate. Pentru că nu cred că a fost vorba de auto-propunere. Când cineva te roagă și îți dă un termen până a doua zi, probabil e în postura celui care a fost rugat. A simțit că nu s-a mai întâmplat nimic după, el nefiind lider de partid, neavând pe cineva în spate”, a transmis un lider social-democrat.
Coaliția trebuie să stabilească data alegerilor prezidențiale
Un alt punct extrem de important al ședinței de miercuri este stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale care trebuie organizate după ce CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Liderii coaliției au stabilit într-o ședință din decembrie ca alegerile prezidențiale să aibă loc în 23 martie (primul tur) și 6 aprilie (al doilea tur). Decizia privind stabilirea datelor pentru alegeri va fi luată în prima ședință de Guvern din anul 2025 (care va avea loc după data de 8 ianuarie), au declarat în 30 decembrie surse guvernamentale pentru HotNews.ro.
Pentru moment, nu e clar dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în martie sau mai târziu. Duminică, Ilie Bolojan a declarat că PNL își dorește să fie aprobat un calendar electoral „cât mai rapid”, dar a precizat că e posibil ca desfășurarea alegerilor să aibă loc în luna mai, după sărbătorile de Paști.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care a spus în repetate rânduri că va candida la alegerile prezidențiale, a insistat în această perioadă că este important să se lămurească motivul pentru care au fost anulate alegerile prezidențiale, înainte de a repeta scrutinul.
Liderii coaliției vor discuta miercuri și despre bugetul de stat pentru anul 2025. Guvernul trebuie să aprobe, într-o ședință, bugetul pentru anul 2025. Aici se stabilește câți bani merg către fiecare minister, de exemplu.
După ce bugetul este adoptat în ședința Executivului, el trebuie aprobat și de Parlament, atât în comisii, cât și într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, unde se dă votul final.
Bugetul pe anul 2025 trebuie realizat în contextul în care Guvernul Ciolacu 2 a primit deja numeroase critici după ce a adoptat ordonanța „trenuleț”, care stabilește anumite măsuri fiscale, printre care: în 2025 se îngheață pensiile și salariile bugetarilor, crește impozitul pe dividende, dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Topan Alexandru
18.04.2025Verificarea și informarea ...curățarea se face la ieșire din sezonul rece pentru că hornaru nu o să facă față solicitărilor !
la articolul Trei incendii generate de coșurile de fum la sfârșit de săptămână, lichidate de pompierii sălăjeni
Istefan Annamaria
15.04.2025Cardul endered cand va fii incarcata Jud.Mures loc. Reghin pe numele de Pentek Szilard-Peter ?
la articolul Peste 84.000 de carduri educaționale au fost alimentate azi cu 500 lei. Mamele singure vor primi 2000 de lei
Dan Doghi
09.04.2025O poza mai veche nu ati gasit? Ceva din neolitic, poate? Slab jurnalism...
la articolul Trafic deviat pe ruta Cluj-Napoca - Florești pentru construcția pasajului suprateran de la Centura Metropolitană
Maria Dobre
08.04.2025Ana Guțu, mai bine ați consulta DEX-ul limbii române cu privire la cuvântul BIBLIOGRAFIE, măcar așa, pentru cultura dvs. De fapt, cum e senatorul, așa-s și „avocații” dumnealui...
la articolul Cine este senatorul de Sălaj care are doar 8 clase și două dosare penale?
COMENTARII