
Preț mai ieftin al cărnii de miel în acest an, la ciobanii din județul Mureș
Crescătorii de oi sunt nemulțumiți că, deși cheltuielile au crescut, prețul la miel, atât în viu cât și sacrificat, s-a redus față de anul trecut cu până la 3 lei pe kilogram.
Potrivit radiomures.ro, fermierul Cristian Roman din comuna Berghia susține că statul nu îi protejează pe ciobani împotriva intermediarilor, care sunt cei care dictează prețul pieței, atât la intern cât și la export:
„Prețurile sunt mult mai mici, cheltuiala mult mai mare. Kilogramul în viu îl vând cu 22 de lei și anul trecut l-am vândut cu 24 de lei. Și 45 de lei tăiat iar anul trecut a fost 50 de lei kilogramul. Trei luni de zile durează să crești un miel, și lumea se plânge că e preț mare, dar nu e, să stai toată ziua, că e ploaie că e frig – ați văzut ce vreme a fost.
La export am dar cam 150 de bucăți, iar la intermediari merge cu 18 lei kilogramul. Asta nu e reglementat, ar trebui ca statul să pună piciorul în prag, să ne ajute pe noi fermierii, să nu ne mai subjuge, să câștigăm și noi ceva, că vă spun sincer, oieritul într-un an doi dispare.”
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Mureș a efectuat în ultima lună peste 600 de controale, la unități comerciale și în trafic, pe domenii precum abatorizare, procesare, transport și depozitare a produselor alimentare.
S-au aplicat amenzi de peste 300.000 de lei, a precizat directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga:
„Inspectorii au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 305.600 de lei, confiscându-se 367 kg alimente neconforme. Au fost emise ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru trei operatori economici.
Deficiențele constatate s-au referit la igienă și întreținere necorespunzătoare a spațiilor și echipamenmtelor, valorificarea alimentelor fără elemente de identificare, nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, comercializarea în alte spații decât cele aprobate sau lipsă viză pe autorizația de transport.”
Până miercuri, 16 aprilie, în cele 6 abatoare autorizate din Mureș s-au sacrificat peste 4.500 de miei. Anul acesta, în județ nu au fost amenajate puncte tempoare pentru sacrificare.
În scopul reducerii riscurilor de îmbolnăvire, mureșenii sunt sfătuiţi să cumpere produse alimentare destinate consumului doar din unităţi sau spaţii autorizate, care funcţionează sub control sanitar-veterinar.
Foto ilustrativ
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Gică Contra
03.05.2025Dari nu mai este prefect. Unitatea Militară are alt indicativ...
la articolul 'Ziua Veteranilor de Război', celebrată destul de discret la Zalău
Gică Contra
03.05.2025Cranta și Balog au murit în 2024, Pop în 2023. Nu știu de ceilalți dar nu strică să mai verificați informațiile înainte de publicare.
la articolul 'Ziua Veteranilor de Război', celebrată destul de discret la Zalău
Topan Alexandru
18.04.2025Verificarea și informarea ...curățarea se face la ieșire din sezonul rece pentru că hornaru nu o să facă față solicitărilor !
la articolul Trei incendii generate de coșurile de fum la sfârșit de săptămână, lichidate de pompierii sălăjeni
Istefan Annamaria
15.04.2025Cardul endered cand va fii incarcata Jud.Mures loc. Reghin pe numele de Pentek Szilard-Peter ?
la articolul Peste 84.000 de carduri educaționale au fost alimentate azi cu 500 lei. Mamele singure vor primi 2000 de lei
COMENTARII