
Procesiunea de Florii de la Bistrița
În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 12 aprilie 2025, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut loc tradiționala Procesiune de Florii, ajunsă la cea de-a VIII-a ediție. Alături de ierarh, la manifestarea duhovnicească au participat numeroși clerici, monahi și monahii, oficialități locale, județene și centrale, copii și tineri îmbrăcați în straie populare, precum și o mulțime de credincioși, purtând în mâini ramuri de salcie.
Procesiunea a debutat la ora 17:00, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița, cunoscută și sub denumirea de Catedrala Ortodoxă de pe strada Alexandru Odobescu, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat ramurile verzi, care au fost oferite tuturor credincioșilor prezenți.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a explicat semnificația Procesiunii de Florii.
Procesiunea propriu-zisă a pornit din faţa bisericii de pe strada Alexandru Odobescu, având în frunte toaca, crucea, praporii și un drapel național de mari dimensiuni. În continuare, au urmat soborul clericilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și mulțimea credincioșilor, toți purtând ramuri de salcie și de finic. Pe parcursul traseului, clericii și credincioșii au intonat troparul Intrării Domnului în Ierusalim și mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.
Procesiunea s-a desfășurat pe următorul traseu: strada Alexandru Odobescu – strada Gării – Bulevardul Republicii – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Biserica de la Coroana și sediul Protopopiatului Ortodox Bistrița – strada Liviu Rebreanu – strada General Grigore Bălan – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
În incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, unde, din anul 1988, se află o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, construită în localitatea Cășeiu în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Vecerniei și a rostit un cuvânt de învățătură.
Pentru buna desfășurare a evenimentului, autoritățile au dispus măsuri de restricționare a traficului rutier în zona centrală a municipiului Bistrița, iar efective ale Jandarmeriei au asigurat ordinea și liniștea publică pe parcursul desfășurării manifestării religioase.
Organizată anual, începând cu anul 2015, de către Protopopiatul Ortodox Român Bistrița, în colaborare cu alte instituții locale și județene, această manifestare duhovnicească reprezintă un act de propovăduire și mărturisire a credinței, amintindu-ne de drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania spre Ierusalim, cu o săptămână înainte de Pătimirile și Învierea Sa din morți.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Topan Alexandru
18.04.2025Verificarea și informarea ...curățarea se face la ieșire din sezonul rece pentru că hornaru nu o să facă față solicitărilor !
la articolul Trei incendii generate de coșurile de fum la sfârșit de săptămână, lichidate de pompierii sălăjeni
Istefan Annamaria
15.04.2025Cardul endered cand va fii incarcata Jud.Mures loc. Reghin pe numele de Pentek Szilard-Peter ?
la articolul Peste 84.000 de carduri educaționale au fost alimentate azi cu 500 lei. Mamele singure vor primi 2000 de lei
Dan Doghi
09.04.2025O poza mai veche nu ati gasit? Ceva din neolitic, poate? Slab jurnalism...
la articolul Trafic deviat pe ruta Cluj-Napoca - Florești pentru construcția pasajului suprateran de la Centura Metropolitană
Maria Dobre
08.04.2025Ana Guțu, mai bine ați consulta DEX-ul limbii române cu privire la cuvântul BIBLIOGRAFIE, măcar așa, pentru cultura dvs. De fapt, cum e senatorul, așa-s și „avocații” dumnealui...
la articolul Cine este senatorul de Sălaj care are doar 8 clase și două dosare penale?
COMENTARII